Sus resultados de búsqueda

Estalviar energia a casa és fàcil

Publicat per Domus Grup en juliol 6, 2017
| 0

Consells pràctics per estalviar energia a casa.

Estem en un món on les noves tecnologies ens han fet la vida molt més fàcil i còmode. La tecnologia avança molt ràpid, a un ritme vertiginós, per contra però, les factures de llum, aigua o gas de les vivendes se’n veuen repercutides. L’objectiu d’aquest article és donar uns consells al consumidor, que li permetin estalviar energia a casa.

Amb aquest estalvi energètic, no només reduirem la nostra factura elèctrica, farem també un gran favor al planeta reduint-ne el seu impacte ambiental. La generació d’energia comporta l’emissió d’una sèrie de gasos provocadors de l’efecte hivernacle, entre ells el CO2. Si reduïm el consum d’energia, reduirem també l’emissió d’aquests gasos, i per tant l’impacte ambiental serà menor.

Fons de consum en un habitatge tipus

El sector residencial representa aproximadament un 17% de l’energia final consumida i un 25% de la demanda elèctrica. A la següent imatge veureu uns gràfics que ajudaran a entendre millor les dades de les quals estem parlant.

estalviar energia a casa

Imatge extreta de l’article sobre consells de “cómo ahorrar energía en casa” OVACEN que pertany a ECODES.

L’stand-by

L’stand-by és l’anomenat consum silenciós. La majoria d’aparells electrònics que tenim a casa el tenen. Perquè quedi més clar, la típica llumeta vermella que queda encesa tot i semblar que tenim apagat l’aparell. Molts d’aquests aparells, com poden ser televisors, ordinadors o equips informàtics, s’han d’acabar apagant manualment o desendollant de la corrent perquè aquesta llumeta vermella desaparegui. La desconnexió de tots aquests aparells en stand-by poden arribar a estalviar-te fins a un 10% del teu consum elèctric.

Il·luminació

Potser semblarà una obvietat, però estalviar energia amb il·luminació comença amb els típics hàbits d’apagar els llums quan toca, sectoritzar les sales amb més d’una línia de llum o aprofitar el màxim possible la llum natural del dia.
Deixant de banda això, remarcarem la importància d’escollir bé els llums que tenim instal·lats a casa. Més endavant escriurem sobre les lluminàries LED i les seves avantatges. Amb aquest tipus de lluminària en comparació amb les lluminàries tradicionals, es pot arribar a aconseguir fins a un 86% d’estalvi a la teva factura energètica. Per tant ja ho sabeu, estigueu atents a propers articles.

Calefacció

Per estalviar energia a casa amb la calefacció hem de tenir clara una dada, la temperatura de confort dins un habitatge oscil·la entre els 19ºC i els 21ºC. Només trobaríem una excepció, per a les zones de nit o dormitoris, aquesta temperatura podria disminuir fins als 15ºC o 17ºC. Aquestes temperatures seran també aplicables a l’aire condicionat.
Partint de la base que aquesta dada ens queda clara, aquí us deixem amb uns consells per estalviar calefacció a casa:

 • Per cada grau que incrementem la temperatura de l’habitatge, s’incrementa aproximadament un 7% el consum energètic.
 • És important al començament de la temporada de tardor, purgar bé els radiadors. D’aquesta manera ens encarreguem d’expulsar l’aire que pugui quedar dins el radiador i que ens dificultaria
  la transmissió de calor des de l’aigua d’aquest fins a l’interior de l’habitatge.
 • És molt important que la zona on està situat el radiador quedi lliure de mobles o elements que puguin dificultar-ne la seva transmissió de calor.
 • La optimització, renovació o aïllament dels equips i conductes que formen part de la instal·lació de calefacció és molt important per oferir un bon rendiment de la instal·lació.
 • Amb un bon segellat de finestres i portes ajudarem a aconseguir una temperatura constant i ideal a l’interior del nostre habitatge.
 • Aprofitar el màxim d’hores possible l’escalfor que ens aporta el Sol durant el dia ens ajudarà a arribar a la temperatura de confort més fàcilment durant la nit.

Cuines

Amb uns consells bàsics aplicats amb regularitat a les nostres cuines ens permetran estalviar energia fàcilment a la nostra llar:

 • Escollir el recipient adequat per a la quantitat de menjar que s’ha de cuinar, ni molt petit ni molt gros.
 • Tapar els recipients durant la cocció redueix el consum d’energia.
 • Utilitzar olles a pressió. Aquestes acceleren el temps de cocció i permeten un important estalvi d’energia.
 • No obrir la porta del forn fins que no s’acabi la cocció.
 • Aprofitar el calor residual de les cuines i forns per acabar la cocció, especialment les cuines amb vitroceràmica.
 • Si parlem d’eficiència, recomanarem utilitzar el microones per escalfar menjar abans que el forn. Aquest aparell requereix menys temps per preparar els aliments.

Rentadora, rentaplats i assecadora

La rentadora és un dels electrodomèstics que consumeix més energia a les llars, després d’aparells com la nevera o el televisor. Trucs tan senzills com no posar-la a mitja càrrega, sinó plena, o utilitzar el programa de rentat en fred sempre que es pugui i optar per cicles de rentats curts ens ajudarà, a part d’estalviar energia, a consumir menys aigua.
Molt associat a la rentadora trobem l’assecadora. Aquest és un electrodomèstic poc eficient, i per tant hauríem d’evitar per poc que puguem la seva utilització. Sempre serà millor assecar la roba a l’aire lliure abans que utilitzar aquest aparell.

Pel que fa al rentaplats, els consells són molt similars als utilitzats per a la rentadora. Escollir programes curts de rentat i amb temperatura freda o carregar l’aparell al màxim ens ajudaran de ben segur a reduir la nostra despesa elèctrica.

Nevera

La nevera s’emporta gairebé el 30% del consum energètic dels electrodomèstics a la nostra llar. Aquest electrodomèstic es manté encès la major part de la seva vida útil, que ronda sobre els 15 anys. Els models actuals són fins a un 40% més eficients que els aparells que es venien sobre els anys 2000, per tant substituir la nostra nevera per una de nova suposa ja un gran estalvi energètic. Altres mesures que ens permetran estalviar energia són les següents:

 • Mantenir la nevera sempre el més plena possible, d’aquesta manera es necessitarà menys energia per refredar-la.
 • Seleccionar una temperatura adequada per la nevera i el congelador, que ronda sobre els 3-5ºC i els -1ºC i -15ºC respectivament.
 • No col·locar la nevera al costat de fonts de calor, ja sigui forn, rentaplats o rentadora.
 • Mantenir la porta oberta el menor temps possible.
 • Col·locar un recipient amb aigua a dins d’aquesta si ha de quedar la nevera mig buida durant uns dies.
 • Descongelar el menjar dins la nevera, d’aquesta manera s’aprofita el fred que desprèn.

Amb aquest seguit de consells segur que reduirem considerablement la nostra despesa energètica mes a mes. Només amb el canvi d’hàbits dels usuaris, ja podríem arribar a estalviar un 5% anual de la nostra factura energètica.

Deje un mensaje

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Obrir Xat
1
Necessites ajuda?
Hola! Et podem ajudar?
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acord